Creating Actionable Futures (CRAFT): EU Bauhaus project
Info
Funding:
EU Bauhaus
Partijen:
Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Amsterdam University of Applied Sciences (AUAS) , Alma Mater Studiorum - Università di Bologna, Czech Technical University, European League of Institutes of the Arts, European Cultural Foundation, International Union of Property Owners.
Looptijd:
2022-2025
CRAFT
Hoe kun je steden klimaatneutraal, mooi en inclusief maken? Welke lokale collaboratieve bestuursmodellen kunnen daarbij helpen? Deze vragen staan centraal in dit Bauhaus project dat wordt uitgevoerd door drie expertisecentra van de Hogeschool van Amsterdam (AUAS) in samenwerking met een internationaal consortium van universiteiten en culturele organisaties. Het project wordt geleid door de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie en wordt gefinancierd door het Horizon Europe programma van de Europese Unie.
Het project Creating Actionable Futures (CrAFt) maakt deel uit van het New European Bauhaus (NEB)-initiatief van de Europese Unie en is gericht op het ontwikkelen van een nieuwe aanpak voor het realiseren van klimaatneutraliteit en de Europese Green Deal. NEB richt zich op de centrale waarden duurzaamheid, esthetiek en inclusiviteit. Een interdisciplinair perspectief staat centraal in het project, waarbij kunst en cultuur worden gecombineerd met wetenschap en technologie, inclusiviteit en een bredere focus op levenskwaliteit in plaats van alleen op duurzaamheid. De Europese Unie wil dit ondersteunen door verschillende projecten te financieren waarbij overheden, culturele organisaties, kennisinstellingen en individuen betrokken zijn.
Kennisdeling en impact
CrAFt is een van de eerste reeks NEB-projecten en richt zich op het testen en delen van lokale bestuursmodellen om inclusiviteit, esthetiek en duurzaamheid te integreren in klimaatneutrale steden. Dit gebeurt op een aantal manieren. Ten eerste door nieuwe lokale bestuursmodellen te ontwikkelen waarin kunst en cultuur een centrale rol spelen en deze te testen in ruimtelijke projecten in drie zandbaksteden (Amsterdam, Praag en Bologna). Sandboxsteden zijn plaatsen waar in korte cycli innovaties kunnen worden ontwikkeld, mee geëxperimenteerd en lessen kunnen worden geleerd. Het idee is dat CrAFt generieke kennis zal leveren over hoe veelvoorkomende uitdagingen van collaboratief bestuur kunnen worden aangepakt. Ten tweede zal CrAFt deze lessen delen. Tijdens het project zullen inzichten worden gedeeld met 70 referentiesteden en het project zal een NEB Editie van de Smart Cities Guidance Package opleveren om nog meer steden te helpen die graag betrokken willen raken bij New European Bauhaus.