STEDELIJKE VERNIEUWING
Naast de naoorlogse stadswijken staan nu ook de jaren '60, ‘70 en ‘80 woonwijken in de grote steden voor een nieuwe ronde van doorontwikkeling en verdichting. Ruimtelijke projecten bieden met de fysieke ingrepen de kans om ook bij te dragen aan oplossingen voor de sociale, economische en klimatologische uitdagingen. Hoe bepaal je in dergelijke buurten waar je investeert? Waar liggen koppelkansen? En op welke manieren versterk je de sociale stad structureel? Ons praktijkgericht onderzoek inventariseert systematisch eerder toegepaste ruimtelijke oplossingen; en experimenteert met nieuwe aanpakken en technologie.
Projecten
Vergeten wijken, kansrijke ruimte?
Op de wijken uit de jaren ’60, ’70 en ’80 komen vele uitdagingen af, van energietransitie, circulair, biodiversiteit, vervoersarmoede en verdichting. Wat zijn de ruimtelijke eigenschappen van de buurten en tot waar kan de adaptiviteit opgerekt worden?
Lees verderIdentical Strangers
Kan AI helpen om de identieke woongebouwen in de naoorlogse woningbouwvoorraad te traceren?
Lees verderMijnStraat
Welke ontwerpoplossingen tussen wooncomplexen en de openbare ruimte dragen bij aan de sociale opgave in de kwetsbare naoorlogse woonwijken?
Lees verderGevoelskaarten: Reigerbos & H-buurten
Hoe vertalen we sociale kennis naar de ruimtelijke gebiedsontwikkeling in kwetsbare buurten?
Lees verderCRAFT
Hoe versnellen we de transities met ruimtelijke ingrepen?
Lees verderVan preventie naar veerkracht
Hoe versterken we met ruimtelijke ingrepen op buurtniveau de veerkracht van bewoners en ecologie?
Lees verder